Nieuws!!!

Een prachtige film, gemaakt door Amfika, over het completeren van het 9 -gelui in de Bovenkerktoren en de oprichting/ installatie van het Klokkenluidersgilde. https://www.youtube.com/watch?v=6f67BZm65sE  (lees verder….)

burgemeester1

Toen zag alles er nog zeer rooskleurig uit. Volgend jaar 2017 zal Kampen de gastheer zijn van het internationale Hanzefestival waarbij cultuurminnende bezoekers uit heel Europa de stad zullen bezoeken.
Het kan dan toch niet zo zijn dat de fraaie 9 klokken dan zullen zwijgen????

 

Het wordt een druk weekje voor het klokkenluidersgilde. In de Kamper nieuwsmedia wordt uitgebreid aandacht besteedt aan onze luidtradities, zie:  http://www.koggecourant.nl/nieuws/algemeen/3196-kamper-klokkenluidersgilde-luidt-klokken-vanwege-hun-naamdag.

 

Het is al weer even geleden maar toch vonden we het heel bijzonder dat een delegatie van de Zwolse St Michaelskerk de klokkenzolder kwam bekijken.
Natuurlijk moest er even geposeerd worden onder de Martinusklok.

IMG_3471

 

 

 

Op zaterdag 21 maart werden de luiders van ons klokkenluidersgilde onderworpen aan de proeve van bekwaamheid voor aspirant luider.
Het examen werd afgenomen door Jaap Pompstra die streng toezag op luidtechniek, lichaamshouding en veiligheid. Blij waren we ook met de aanwezigheid van veel belangstellenden waaronder Klokkengieter Simon Laudy , luiders en jeugdluiders van het UKG. veel kennis en leuke ervaringen werden uitgewisseld. en het was een zeer welluidende middag.

P1050070 P1050096diploma

 

Onze Opleidingsmiddag op jl. 21 februari was een groot succes.
Van onze instructeur Jaap Pompstra mochten we weer de kneepjes van het vak leren.
Blij waren we ook met de komst en belangstelling van Gildeleden van het Utrechts Klokkenluidersgilde.

(foto’s Freddy Schinkel)

Voor een verslag van de middag, Zie ook:http://www.destentor.nl/regio/kampen/mooier-klokgelui-uit-de-bovenkerk-in-kampen-1.4778171

training1 training2

Zie ook:http://www.destentor.nl/regio/kampen/mooier-klokgelui-uit-de-bovenkerk-in-kampen-1.4778171

 

De Nieuwjaarsluiding

De Nieuwjaarsluiding op 2 januari jl. + nazit van het Klokkenluidersgilde  is mede door de aanwezigheid van burgemeester Koelewijn een zeer geslaagde en gezellige bijeenkomst geweest.
De burgemeester toonde veel belangstelling voor het luiden en heeft onder het toeziend oog van de luidmeester ook zelf nog even geluid.
Samen met de burgemeester hebben wij met een fles bubbels geproost op een voorspoedig en welluidend jaar voor ons Klokkenluidersgilde.  (Foto’s Jan van Dijk)

DSC_1410s DSC_1531g

 

 

 

Trainingsavond en luidinstructie voor het luidersteam

luidinstructie

Op woensdagavond 27 augustus 2014 hebben 16 aspirant luiders deelgenomen aan een extra luidinstructie.
Jaap Pompstra (met donkerblauwe shirt) van Klokkengieterij Simon Laudy bracht de luiders de kneepjes van het (luiders)vak bij.
Hierbij mochten alle luiders onder zijn toeziend oog even een klok luiden en hun vaardigheid tonen.
Het was een zeer leerzame avond.

Hoog bezoek op Geert van Woufestival 28 juni 2014 (extra luiding)

meester Geert

Meester Geert van Wou (Hette Meijering) komt hoogstpersoonlijk onder het toeziend oog van de luiders en gasten zijn klokken inspecteren, en de goedkeuring was er!!!!!

 

Kamper Klokkenluidersgilde wint Van Eyckprijs 2014

Op 2 juni 2014 werd voor de tweede keer de Jacob van Eyckprijs uitgereikt. Dat gebeurde in een feestelijke bijeenkomst in de Domtoren. Eerst prees juryvoorzitter Vera Carasso twee andere genomineerden:
Zingend Brons, een boek dat is geschreven door Luc Rombouts en een standaardwerk is op het gebied van de beiaardcultuur in de wereld.
Compagnie Aardbei, een Vlaamse organisatie die op speelse wijze maatschappelijk draagvlak zoekt voor de klokkenkunst, met name bij jonge-re generaties.
Uiteindelijke winnaar was het klokkenproject in Kampen waarbij het gelui in de Boven- of St. Nicolaaskerk weer geheel in oude luister is hersteld en handmatig geluid kan worden door het Klokkenluidersgilde Geert van Wou.
De prijs, die in 2010 door het UKG werd ingesteld, bestaat uit een bronzen Jacob van Eyckpenning en een geldbedrag van €2000

 

oorkonde

 

 

fff

 

 

De oprichting is een feit!!

2014-03-24 14.03.30

Het Kamper Klokkenluidersgilde “Geert van Wou” is nu officieel!

Zoal bekend hangen sinds een paar jaar in de toren van de “Boven- of St Nicolaaskerk in Kampen weer negen geweldige klokken die nog met de hand geluid kunnen worden.
Door kenners wordt beweerd dat dit “negengelui” tot de fraaiste en meest welluidende van Nederland gerekend mag worden.

Na een aantal proefluidingen met de hand vond torenwachter Hette Meijering het dan ook tijd worden om een officieel klokkenluidersgilde op te richten.
Door een gilde met vaste vrijwillige luiders in het leven te roepen kan het regelmatig en geregeld luiden van de klokken verzekerd worden, dit in navolging van steden zoals Utrecht, Groningen den Brielle, etc. etc.

In Kampen hebben zich al een aantal vrijwillige luiders aangemeld die op momenten dat er geluid moet worden oproepbaar zijn en ook nieuwe aspirant luiders zijn nog steeds welkom.

Het moet traditie worden dat de klokken van de Bovenkerk, of soms enkelen daarvan geluid worden op Nationale Feestdagen, Koningsdag, Christelijke feestdagen, stedelijke feesten en andere bijzondere momenten.

Er is een bestuur samengesteld uit de volgende personen,

Voorzitter: Hette Meijering
Secretaris: Bert Dijkink
Penningmeester: Alex Dalsem

 

Het Klokkenluidersgilde heeft gekozen voor de naam “Geert van Wou” om deze meest beroemde 15e eeuwse Kamper klokkengieter hiermee te eren.
Op 24 maart jl. is de oprichtingsakte gepasseerd waarna de historische Hanzestad Kampen weer een Gilde met een bijzondere traditie rijker is.

3 reacties op “Nieuws!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s